Za pravilno delovanje te strani mora biti javascript omogočen.

Gojenje gob

Skozi postopke gojenja gob, se naučimo, da gojenje poleg zanimivega konjička predstavlja tudi nadvse učinkovit način pridelave izredno okusne in zelo zdravilne hrane.

Gojenje gob lahko poteka na različne načine, kar je odvisno od vrste gobe, katero želimo gojiti, lokacije (v hiši ali na vrtu) in pa količine časa, ki jo imamo za gojenje na razpolago.

Najenostavnejše gojenje v zaprtih prostorih predstavlja gojenje gob na kompletih za gojenje gob. Vse kar potrebujemo storiti je, da komplet za gojenje gob vzamemo iz njegove originalne embalaže, ga namestimo v prostor z ustreznimi razmerami in po nekaj dnevih nam iz njega pričnejo poganjati gobe. V tem primeru dobimo gobe izredno hitro, brez pretiranega truda in izgube časa.

Če želimo pripraviti svoj lasten substrat za gojenje, potrebujemo za njegovo “naselitev” micelij za gojenje gob, ki je lahko v obliki micelija na žitnem zrnju ali micelija na lesenih čepkih. Prvi je  primeren za gojenje na slami ali deblih dreves, drugi pa predvsem za gojenje na deblih. Za gojenje gob na deblih potrebujemo senčen del vrta, kamor postavimo debla naseljena z micelijem in dolga leta z njih pobiramo okusne zdravilne gobe.

Za pripravo slame, na katero naselimo bukove ostrigarje z micelijem na žitnem zrnju, potrebujemo že nekaj opreme in malo več časa. Vendar pa gobe pobiramo že po enem mesecu od dne priprave substrata.

Za pripravo substratov za gojenje gob, ki so sestavljeni iz žagovine, potrebujemo vrečke za sterilizacijo substratov in pa veliko več vztrajnosti, časa, znanja in opreme.

Če se odločimo, da bomo tudi micelij vzgojili sami, potrebujemo za ta namen sterilni substrat, v katerega vnesemo spore ali pa kulturo želene vrste gob. Spore bodo hitro pričele preraščati substrat in ko ga popolnoma prerastejo, tako vzgojen micelij uporabimo za gojenje gob na lesu, slami, žagovini, kompostu, lahko pa jih gojimo, kar direktno iz sterilnega substrata.

MicelijKompletiSterilni substratiOprema in pripomočki