Za pravilno delovanje te strani mora biti javascript omogo─Źen.

Bukov ostrigar

Bukov ostrigar (Pleurotus ostreatus) Bukov ostrigar je jedilna goba, katero z lahkoto gojijo tudi za─Źetniki, saj ima izredno mo─Źno razrast podgobja. Prav zaradi te lastnosti lahko kljubuje mnogim drugim vrstam gliv, katere ji predstavljaj ┬╗konkurenco┬ź pri prera┼í─Źanju substrata. Klobuki te gobe so sivkaste barve in v premeru lahko dose┼żejo tudi ve─Ź deset centimetrov. S starostjo [...]

Bukov ostrigar (Pleurotus ostreatus)

Bukov ostrigar je jedilna goba, katero z lahkoto gojijo tudi za─Źetniki, saj ima izredno mo─Źno razrast podgobja. Prav zaradi te lastnosti lahko kljubuje mnogim drugim vrstam gliv, katere ji predstavljaj ┬╗konkurenco┬ź pri prera┼í─Źanju substrata.

Klobuki te gobe so sivkaste barve in v premeru lahko dose┼żejo tudi ve─Ź deset centimetrov. S starostjo pobledijo, na─Źeloma pa velja, da je pri ni┼żjih temperaturah barva klobuka temnej┼ía.

ponudba-gojenjegob-micelj_na_lesenih_cepkih-4 ponudba-gojenjegob-micelj_na_lesenih_cepkih-5

Pogoji za gojenje bukovih ostrigarjev (Pleurotus ostreatus)

Prera┼í─Źanje podlage
temperatura optimalna 20-24oC, pri ni┼żji temperaturi je prera┼í─Źanje po─Źasnej┼íe
svetloba ni potrebna
─Źas prera┼í─Źanja 6 – 10 mesecev na lesu
14 – 21 dni na slami
Snovanje zametkov gob
temperatura 8 – 15oC
zra─Źna vlaga 95 – 100 %
─Źas snovanja 3 – 5 dni
svetloba je potrebna rahla osvetlitev
Razvoj gob
temperatura 10 – 21oC odvisno od sorte
zra─Źna vlaga 85 – 90 %
─Źas rasti gob 4 – 7 dni
svetloba je potrebna rahla osvetlitev

Za gojenje bukovih ostrigarjev priporo─Źamo les bukve, gabra, breze, topola. Hrastov les in les iglavcev najpogosteje ne podpirata rasti te vrste gob.

Inokulacija lesa s pomo─Źjo micelija na ┼żitnem zrnju
Debla nare┼żemo na kraj┼íe kose (Slika 5), med katere po celotni povr┼íini natrosimo plast micelija na ┼żitnem zrnju in sve┼że ┼żagovine, ki jo dobimo ob ┼żaganju debel (Slika 6). Vse skupaj za┼í─Źitimo pred izsu┼íevanjem s folijo za ┼żivila (Slika 7, Slika 8), konce debel pa prav tako prema┼żemo z voskom ali parafinom (Skica 1).

gojenje_gob-knjiznica-25Slika 5

gojenje_gob-knjiznica-26Slika 6

gojenje_gob-knjiznica-27Slika 7

gojenje_gob-knjiznica-28Slika 8

gojenje_gob-knjiznica-29Skica 1: Inokulacija debel z micelijem na pšenici

Micelij na ┼żitnem zrnju lahko prav tako natresemo v zareze v obliki ─Źrke V ter vanje nato vstavimo izrezani del debla (Slika 9). Po potrebi odrezani del debla pritrdimo z ┼żebljem ali vijakom ter za┼í─Źitimo pred izsu┼íevanjem s folijo za ┼żivila ali polivinilom (Slika 10, Skica 2).

gojenje_gob-knjiznica-30Slika 9

gojenje_gob-knjiznica-31Slika 10

gojenje_gob-knjiznica-32Skica 2: Inokulacija debla v razkol z micelijem na pšenici

Debla z micelijem (inokulirana debla) postavimo na sen─Źno mesto, kjer jih mo─Źi de┼ż. Paziti pa moramo, da se voda ne nabira v zarezah napolnjenih z micelijem, saj lahko le-ta zgnije. ─îe opazimo, da se pod folijo nabira voda le to rahlo naluknjamo. Pomembno je da se debla ne izsu┼íijo, obenem pa ne smejo biti namo─Źena (izogibamo se mest, kjer se zadr┼żuje voda in piha mo─Źan veter). Na mestih kjer zra─Źna vlaga izredno niha zaradi son─Źne pripeke, vetra in de┼żja, za─Źne lubje hitreje odstopati z debel, kar omogo─Źi dostop drugim organizmom do lesa (Slika 11) in zmanj┼ía pridelek gob.

gojenje_gob-knjiznica-33Slika 11

Primerna so sen─Źna mesta v vrtu brez neposredne son─Źne svetlobe. Idealna je pe┼í─Źena podlaga. Debla naj bodo prve pol leta ca 1cm od tal, da prepre─Źimo vstop drugim neza┼żelenim organizmom vanje. Kasneje, ko jih micelij preraste, pa je priporo─Źljivo, da so v stiku s tlemi, saj iz njih v su┼ínih obdobjih lahko ─Źrpajo vodo. Na prostem jih ob izredno su┼ínem vremenu polivamo z vodo.

Za fazo prera┼í─Źanja so najprimernej┼íe vla┼żne kleti (nad 10oC) ali prostori, kjer je manj┼íe nihanje temperatur in vla┼żnosti kot na prostem (Slika 12, Slika 13). V takih prostorih je omogo─Źeno prera┼í─Źanje lesa tudi preko zime. ─îe se po deblih pojavi plesen, je vlaga previsoka. V takem primeru je priporo─Źljivo pove─Źanje zra─Źnosti, ali povi┼íanje temperature v prostoru. ─îe je prostor presuh, debla po┼íkropimo z vodo (Slika 14).

gojenje_gob-knjiznica-34Slika 12

gojenje_gob-knjiznica-35Slika 13

gojenje_gob-knjiznica-36Slika 14

Proces prera┼í─Źanja traja 9 do 18 mesecev, pri ┼íitakah pa ┼íe dalj. Pri procesu prera┼í─Źanja velja pravilo, da dalj┼íe ko je prera┼í─Źanje, tem bolje je to za gobe in obrod le-teh.

Gojenje na panjih
Micelij na ┼żitnih zrnih za gojenje ostrigarja lahko nanesemo tudi na panje (┼ítore). Micelij na ┼żitnem zrnju potresemo po celi povr┼íini odrezanega dela panja. Po miceliju je priporo─Źljivo potresti plast sve┼że ┼żagovine, na katero polo┼żimo odrezan del panja (Skica 3), nato pa vse skupaj za┼í─Źitimo pred son─Źno pripeko in pretiranim izsu┼íevanjem s folijo za ┼żivila ali polivinilom (Slika 15, Slika 16).

gojenje_gob-knjiznica-37Slika 15

gojenje_gob-knjiznica-38Slika 16

 gojenje_gob-knjiznica-39

Skica 3: Inokulacija panja z micelijem na ┼żitnem zrnju

Za prepre─Źitev izsu┼íevanja je primerno pokrivanje panja s polivinilom in zemljo (listje, slama, pesekÔÇŽ). Polivinil in zemljo odstranimo ─Źez nekaj mesecev, ko je panj prera┼í─Źen, vendar tega ni dobro storiti v su┼ínih obdobjih. Za ta namen so najprimernej┼íi panji listavcev, iz katerih se ne izceja sok, saj pretirano izcejanje soka lahko povzro─Źi gnitje micelija.

Gojenje na slami

Proces gojenja bukovih ostrigarjev na slami je hitrej┼íi in je vsesplo┼íno uporabljen pri komercialnem na─Źinu gojenja. Je veliko bolj zahteven, kot gojenje na lesu in zahteva ve─Ź opreme. Najprimernej┼íi pa je ta na─Źin za zaprte prostore.

Gojenje izvedemo tako, da slamo nare┼żemo na kose dol┼żine od 2 do 3cm in jo ─Źez no─Ź namo─Źimo v vodo (obte┼żimo jo tako, da je ves ─Źas pod vodo). Po namakanju jo popolnoma odcedimo in parimo 1┬Ż do 2 uri ali pa jo za eno uro potopimo v vodo segreto na 60┬░C ali ve─Ź.

gojenje_gob-knjiznica-12

Parjenje slame

1-pokrov, 2-odprtina, 3-slama, 4-voda, 5-plinski gorilnik, 6-mre┼ża, 7-jeklenka

Ko se slama ohladi pod 30┬░C in popolnoma odcedi, jo zme┼íamo z micelijem na ┼żitnem zrnju, pri ─Źemer je pomembno vzdr┼żevati ─Źim ve─Źjo ─Źisto─Źo.

Za 100kg vla┼żne slame porabimo 2kg micelija na ┼żitnem zrnju. Ve─Ź ko ga dodamo, manj┼ía je mo┼żnost oku┼żbe s plesnimi in bakterijami, hitrej┼íe je prera┼í─Źanje in ve─Źji je pridelek gob.

Slamo vsipamo s ─Źistimi rokami v ─Źrne plasti─Źne vre─Źe ter sproti dodajamo micelij. Ko vre─Źe napolnimo, vsebino pretresemo, da se dobro preme┼ía.

gojenje_gob-knjiznica-13Vmešavanje micelija v slamo

Vsebino vre─Ź potla─Źimo tako, da vre─Źe nekajkrat rahlo stresemo ali sunemo ob tla. Vsebine ne tla─Źimo z rokami, ker mora ostati zra─Źna. Vre─Źe tesno zave┼żemo ter drobno naluknjamo po celotni povr┼íini, za kar so primerni srednje debeli ┼żeblji, svin─Źnik ali izvija─Ź. Odre┼żemo vogale na dnu vre─Ź, da lahko odve─Źna voda izte─Źe iz njih. S tem prepre─Źimo nabiranje vode na dnu vre─Źe in posledi─Źno gnitje vsebine.

gojenje_gob-knjiznica-14V vre─Źo naredimo luknjice za prezra─Źevanje in obrod gob

Vre─Źe pustimo na toplemu (20 do 24┬░C) prostoru 1 mesec, nato pa jih prestavimo v hladnej┼íi prostor (pod 20┬░C) z visoko zra─Źno vlago in rahlo osvetlitvijo ter po potrebi pove─Źamo luknje v plasti─Źni vre─Źi. V takih pogojih iz substrata pri─Źnejo poganjati gobe. Med rastjo gob je priporo─Źljivo vsakodnevno ┼íkropljenje z vodo po prostoru. Gobe naj ne bodo namo─Źene, ker lahko zaradi tega pri─Źnejo gniti. Iz vre─Ź lahko pri─Źakujemo do tri obrode gob. Vre─Ź ne snemamo s prera┼í─Źenega substrata, ker gobe po┼żenejo skozi luknje v njih.

gojenje_gob-knjiznica-15

Poganjanje gob iz substrata sestavljenega iz slame

Ko gobe prenehajo poganjati iz slame, lahko le-to nanesemo na sve┼ża debla za nadaljnje gojenje. Za ta namen je primerna le slama, ki med gojenjem gob ni splesnela ali se posu┼íila.

Pakiranje:
ca 2 kg ÔÇô 17,00 ÔéČ
14 kg in ve─Ź ÔÇô 10% popust (15,30 ÔéČ/2 kg)