Za pravilno delovanje te strani mora biti javascript omogočen.

Micelij na žitnem zrnju

Z micelijem na žitnem zrnju na enostaven način gojimo gobe na debelejših deblih različnih vrst dreves. Micelij nanesemo na debla, zaščitimo s folijo, postavimo v senčnat del vrta in dolga leta z njih pobiramo okusne zdravilne gobe.

Micelij na žitnem zrnju je izredno enostaven način razmnoževanja gob, katere v naravi rastejo na lesu. Sem sodijo predvsem šitake, bukovi ostrigarji, svetlikave pološčenke, zimske panjevke, topolovke, velika zraščenka, uhljevke in druge. Te vrste gob je med vsemi najlažje gojiti, saj za svojo rast ne potrebujejo drugega kot ustrezne rastne pogoje in pa deblo primerne vrste drevesa.

Les mora biti svež, zdrav in ne poškodovan. Na odrezane konce debel debelejših od 15cm nanesemo micelij in ga s folijo za živila zaščitimo pred izsuševanjem in sončno pripeko. V toplih dneh micelij popolnoma preraste deblo in iz njega črpa hranilne snovi. Ko nabere dovolj energije, prične s tvorbo zametkov gob. Gobe se najpogosteje pojavijo zgodaj spomladi ali jeseni, odvisno od gobje vrste.

Tak način gojenja je primeren za gojenje na prostem ali v vlažnih kleteh, tunelih ali podobnih prostorih. Debla z micelijem brez težav prenesejo temperature nižje od -20°C. Iz enega kubičnega metra debel v teku celotnega gojitvenega cikla požene okoli 60kg gob.

Z micelijem na žitnem zrnju izredno enostavno kojimo lahko tudi bukove ostrigarje na pasterizirani slami.

ponudba-gojenjegob-micelj_na_lesenih_cepkih-5Bukov ostrigar

ponudba-gojenjegob-micelj_na_lesenih_cepkih-10Šitake