Za pravilno delovanje te strani mora biti javascript omogočen.

Šitake

Kompleti za gojenje japonskih nazobčank – Šitak (Lentinula edodes) Postopek gojenja šitak na že pripravljenih sestavljenih substratih (kompletih za gojenje šitak) je razširjen po vsem svetu, kjer ga uporabljajo v večini obratov za komercialno gojenje šitak, je pa manj primeren za gojenje na prostem, ker je na tak način pripravljen substrat veliko bolj občutljiv na [...]

Kompleti za gojenje japonskih nazobčank – Šitak (Lentinula edodes)

Postopek gojenja šitak na že pripravljenih sestavljenih substratih (kompletih za gojenje šitak) je razširjen po vsem svetu, kjer ga uporabljajo v večini obratov za komercialno gojenje šitak, je pa manj primeren za gojenje na prostem, ker je na tak način pripravljen substrat veliko bolj občutljiv na vplive okolja v primerjavi z gojenjem na masivnem lesu.

Kompleti vsebujejo s podgobjem (micelijem) preraščen substrat v vrečki s filtrom, ki podgobju omogoča dihanje med preraščanjem. Pri šitakah je podgobje sprva bele barve in spominja na belo plesen z žlahtnega sira, kasneje pa se prične barvati rjavo. Ko je vsaj polovica podgobja na substratu obarvana rjavo ga vzamemo iz vrečke.

ponudba-gojenjegob-kompleti-5Slika 1: Komplet za gojenje šitak pred odprtjem

Po odstranitvi vrečke je potrebno zagotoviti ustrezne pogoje za razvoj gob. Za to so nadvse primerni stari prostori, kot so kamnite kleti, garaže ali hlevi (Slika 2), lahko pa si primeren prostorček – gobarnik izdelamo tudi sami ter ga postavimo kar v stanovanju.

ponudba-gojenjegob-kompleti-6Slika 2: Obrod šitak z belega »nezrelega« substrata v starejši kleti

Najpogosteje uporabljeni metodi so šotorčki s podstavkom vlažnega peska (Slika 3) ali večja posoda pokrita s folijo in vlažnim peskom na dnu (Slika 4).

ponudba-gojenjegob-kompleti-7Slika 3: Doma izdelan šotor za gojenje šitak

ponudba-gojenjegob-kompleti-8Slika 4: Tudi večji čeber je primerno mesto za gojenje šitak

Tak gobarnik postavimo lahko celo v dnevno sobo ali še bolje med sobne rastline. V takem okolju s substrata poženejo gobe že v nekaj dneh (pri nižji temperaturi počasneje).

Vsakemu kompletu so priložena slikovna navodila za uporabo.
Gojenje s pomočjo kompletov je primerno za popolne začetnike!

Tukaj najdete kratek članek o gojenju.