Za pravilno delovanje te strani mora biti javascript omogo─Źen.

Bukov ostrigar

Bukov ostrigar (Pleurotus ostreatus) Bukov ostrigar je jedilna goba, katero z lahkoto gojijo tudi za─Źetniki, saj ima izredno mo─Źno razrast podgobja. Prav zaradi te lastnosti lahko kljubuje mnogim drugim vrstam gliv, katere ji predstavljaj ┬╗konkurenco┬ź pri prera┼í─Źanju substrata. Klobuki te gobe so sivkaste barve in v premeru lahko dose┼żejo tudi ve─Ź deset centimetrov. S starostjo [...]

Bukov ostrigar (Pleurotus ostreatus)

Bukov ostrigar je jedilna goba, katero z lahkoto gojijo tudi za─Źetniki, saj ima izredno mo─Źno razrast podgobja. Prav zaradi te lastnosti lahko kljubuje mnogim drugim vrstam gliv, katere ji predstavljaj ┬╗konkurenco┬ź pri prera┼í─Źanju substrata.

Klobuki te gobe so sivkaste barve in v premeru lahko dose┼żejo tudi ve─Ź deset centimetrov. S starostjo pobledijo, na─Źeloma pa velja, da je pri ni┼żjih temperaturah barva klobuka temnej┼ía.

ponudba-gojenjegob-micelj_na_lesenih_cepkih-4ponudba-gojenjegob-micelj_na_lesenih_cepkih-5

Gojenje

Na les jih lahko naselimo s pomo─Źjo lesenih ─Źepkov prera┼í─Źenih z micelijem ali z micelijem na ┼żitu.
Obrod lahko pri─Źakujemo ┼że jeseni, ─Źe smo les naselili z micelijem zgodaj pomladi in je stal zunaj na toplem in sen─Źnem mestu. Gobe pri─Źnejo izra┼í─Źati iz lesa ob zni┼żanju temperature okolja in pogostej┼íih padavinah (najpogosteje jeseni). Najuspe┼ínej┼íe je gojenje na prostem, saj ima micelij dovolj sve┼żega zraka ter vlage za razvoj gob.

Proces gojenja bukovih ostrigarjev na slami je hitrej┼íi in je vsesplo┼íno uporabljen pri komercialnem na─Źinu gojenja. Prera┼í─Źanje podlage poteka pri optimalni temperaturi dva do tri tedne, nato pri─Źnejo poganjati zametki gob. Iz istega substrata lahko pri─Źakujemo tri obrode v razmaku enega do dveh tednov.

Pogoji za gojenje bukovih ostrigarjev (Pleurotus ostreatus)

Prera┼í─Źanje podlage
temperatura optimalna 20-24oC, pri ni┼żji temperaturi je prera┼í─Źanje po─Źasnej┼íe
svetloba ni potrebna
─Źas prera┼í─Źanja 6 – 10 mesecev na lesu
14 – 21 dni na slami
Snovanje zametkov gob
temperatura 8 – 15oC
zra─Źna vlaga 95 – 100 %
─Źas snovanja 3 – 5 dni
svetloba je potrebna rahla osvetlitev
Razvoj gob
temperatura 10 – 21oC odvisno od sorte
zra─Źna vlaga 85 – 90 %
─Źas rasti gob 4 – 7 dni
svetloba je potrebna rahla osvetlitev

 

Za gojenje priporo─Źamo les bukve, gabra, breze, topola. Hrastov les in les iglavcev najpogosteje ne podpirata rasti podgobja.