Za pravilno delovanje te strani mora biti javascript omogočen.

Svetlikava pološčenka

Kompleti za gojenje svetlikave pološčenke (Ganoderma lucidum) Svetlikava pološčenka ali reiši (Ganoderma lucidum) je lesna goba, katere vsesplošno razširjena uporaba v zdravilske namene se je v zadnjih desetletjih razširila z Daljnega Vzhoda, kjer jo v te namene uporabljajo že stoletja. Preden jo je bilo možno gojiti umetno, je bila zaradi svoje redkosti v naravi izredno [...]

Kompleti za gojenje svetlikave pološčenke (Ganoderma lucidum)

Svetlikava pološčenka ali reiši (Ganoderma lucidum) je lesna goba, katere vsesplošno razširjena uporaba v zdravilske namene se je v zadnjih desetletjih razširila z Daljnega Vzhoda, kjer jo v te namene uporabljajo že stoletja. Preden jo je bilo možno gojiti umetno, je bila zaradi svoje redkosti v naravi izredno cenjena ter namenjena le članom kraljevih dvorov, kateri so jo plačevali v zlatu. Zaradi vsesplošnih zdravilnih lastnosti so jo poimenovali tudi »goba nesmrtnosti« in jo še dandanes uvrščajo v sam vrh tradicionalne kitajske medicine. Cenijo jo predvsem zaradi njenega protistresnega delovanja, ker vsebuje zdravilne učinkovine s protitumorskim delovanjem, krepi imunski sistem, znižuje raven holesterola, deluje proti alergijam, bronhitisu, pomirja želodec itd.

Uvrščamo jo med neužitne gobe, ker je pretrda, da bi jo jedli, nadvse primerna pa je za pripravo krepilnega čaja z zgoraj opisanimi zdravilnimi lastnostmi. Ponekod iz nje pripravljajo tudi zdravila in prehrambene dodatke.

Poleg zdravilnih lastnosti je svetlikava pološčenka na pogled izredno privlačna goba, katera pa zaradi svoje narave ni tako občutljiva na okolje v katerem raste, kot večina gob mehkejše konsistence. V naravi raste predvsem na panjih listavcev v predelih z milejšo klimo, vendar pa je izredno redka in nabiranje zaradi tega izredno dolgotrajno, pogosto neuspešno, obenem pa ogroža njen obstoj v naravi.

Alternativa nabiranju v naravi je že nekaj desetletij gojenje na kompletih za gojenje gob.
Če želimo na čim bolj enostaven način gojiti večje število gob, kompletom le odstranimo zgornji del vrečke, ki prekriva substrat ter jih postavimo v toplejši prostor z visoko relativno zračno vlago ter rahlo osvetlitvijo (slika 1).

ponudba-gojenjegob-kompleti-1Slika 1: Gobe izraščajo iz kompleta z odstranjenim zgornjim delom vrečke

Ena od možnosti je tudi, da vrečke ne odrežemo, temveč vanjo pri strani, kjer se dotika substrata, naredimo nekaj zarez v obliki križa. Skozi te zareze nato pričnejo izraščati gobe (slika 2).

ponudba-gojenjegob-kompleti-2Slika 2: Obrod skozi luknjo v vreči

ponudba-gojenjegob-kompleti-3Slika 3: Prekrivanje kompleta za gojenje reiši gob s spranim vlažnim mahom

Tako pripravljen komplet postavimo na rahlo vlažno mesto s temperaturo od 15 do 30oC, zaščiteno pred direktno sončno svetlobo. Čezenj napnemo kos plastične folije ali pa ga pogosto pršimo z vodo. Počasi skozi mah pričnejo poganjati prvi zametki trosnjakov, ki se v nekaj mesecih (hitrost rasti je odvisna od temperature okolja) razvijejo do končne velikosti (slika 4).

ponudba-gojenjegob-kompleti-4Slika 4: »Bonsai« svetlikava pološčenka nekaj mesecev po »sajenju«

Take gobe lahko poberemo, posušimo, zmeljemo ter pripravimo kot osvežilni čaj ali pa jih pustimo, da se posušijo same od sebe ter predstavljajo okras v domu. V primeru da čez zimo nimamo primernega prostora, lahko komplete pustimo na le rahlo vlažnem prostoru pri okoli 2oC ter jih ponovno pričnemo zalivati in škropiti, ko se otopli.

Vsakemu kompletu so priložena slikovna navodila za uporabo. Gojenje s pomočjo kompletov je primerno za popolne začetnike!

Pakiranje:
1 kom – 16,00 €
5 kom in več – 10 % popust (14,40 €/kom)
10 kom in več – 20 % popust (12,80 €/kom)