Za pravilno delovanje te strani mora biti javascript omogočen.

Svetlikava pološčenka

Svetlikava pološčenka – Reiši (Ganoderma lucidum) Reiši je goba, kateri do sedaj pripisujejo največ zdravilnih lastnosti izmed vseh gob. Ponekod na Vzhodu jo imenujejo tudi goba nesmrtnosti ter jo uvrščajo v sam vrh tradicionalnih zdravil. Japonska knjiga Shinnoh Honsokyo jo obravnava kot »vrhunsko zdravilo«, sicer pa velja za eno od »božjih rastlin«. Med drugim je [...]

Svetlikava pološčenka – Reiši (Ganoderma lucidum)

Reiši je goba, kateri do sedaj pripisujejo največ zdravilnih lastnosti izmed vseh gob. Ponekod na Vzhodu jo imenujejo tudi goba nesmrtnosti ter jo uvrščajo v sam vrh tradicionalnih zdravil. Japonska knjiga Shinnoh Honsokyo jo obravnava kot »vrhunsko zdravilo«, sicer pa velja za eno od »božjih rastlin«.
Med drugim je znanstveno dokazano, da zavira rast bakterij, kandidiaz, tumorjev ter virusov, deluje protivnetno, uravnava krvni pritisk ter krvni sladkor, znižuje raven holesterola, krepi imunski sistem, ter blaži stres. Njeno delovanje naj bi blagodejno vplivalo na ledvica in jetra.
Uporablja se v obliki čajev, ponekod pa iz gob izolirane zdravilne učinkovine prodajajo v obliki tinktur, kapsul in podobnih prehranskih dopolnil .
Obstaja več barvnih različic (od rumene, oranžne do živo rdečih in rjavih odtenkov). Njen klobuk izgleda kot pološčen – od tu je tudi dobila slovensko ime svetlikava pološčenka.

ponudba-gojenjegob-micelj_na_lesenih_cepkih-3

Pogoji za gojenje gobe reiši (Ganoderma lucidum)

Preraščanje podlage
temperatura optimalna 21 – 27oC, pri nižji temperaturi je preraščanje počasnejše
svetloba ni potrebna
čas preraščanja 6 – 24 mesecev, odvisno od temperature in vrste lesa
Snovanje zametkov gob
temperatura 14 – 27oC
zračna vlaga 95 – 100 %
čas snovanja 16 – 27 dni
svetloba je potrebna rahla osvetlitev
Razvoj gob
temperatura 16 – 27oC odvisno od sorte
zračna vlaga 90 – 95 %
čas rasti gob 60 dni
svetloba je potrebna rahla osvetlitev

 

Svetlikavo pološčenko gojimo s pomočjo micelija na lesenih čepki, katere vstavimo v luknje izvrtane v sveža debla listavcev. Debla postavimo v senčnato mesto vrta, kjer iz njih čez dobro leto dni pričnejo izraščati gobe.