Za pravilno delovanje te strani mora biti javascript omogočen.

Micelij na lesenih čepkih

Z micelijem na lesenih čepkih na izredno enostaven način gojimo gobe na deblih dreves. V debla izvrtamo luknjice, v katere vstavimo micelij, jih postavimo v senčnat del vrta in dolga leta z njih pobiramo okusne zdravilne gobe.

Micelij na lesenih čepkih je izredno enostaven način razmnoževanja gob, katere v naravi rastejo na lesu. Sem sodijo predvsem šitake, bukovi ostrigarji, svetlikave pološčenke, zimske panjevke, topolovke, velika zraščenka, uhljevke in druge. Te vrste gob je med vsemi najlažje gojiti, saj za svojo rast ne potrebujejo drugega kot ustrezne rastne pogoje in pa deblo primerne vrste drevesa.

Les mora biti svež, zdrav in ne poškodovan. Vanj navrtamo luknje, v katere vstavimo lesene čepke preraščene z micelijem glive in vse skupaj postavimo v senčnat del vrta. V toplih dneh micelij popolnoma preraste deblo in iz njega črpa hranilne snovi. Ko nabere dovolj energije, prične s tvorbo zametkov gob. Gobe se najpogosteje pojavijo zgodaj spomladi ali jeseni, odvisno od gobje vrste.

Tak način gojenja je primeren za gojenje na prostem ali v vlažnih kleteh, tunelih ali podobnih prostorih. Debla z micelijem brez težav prenesejo temperature nižje od -20°C. Iz enega kubičnega metra debel v teku celotnega gojitvenega cikla požene okoli 60kg gob.

 

ponudba-gojenjegob-micelj_na_lesenih_cepkih-10Šitake

ponudba-gojenjegob-micelj_na_lesenih_cepkih-5Bukov ostrigar

ponudba-gojenjegob-micelj_na_lesenih_cepkih-7Beli ostrigar

ponudba-gojenjegob-micelj_na_lesenih_cepkih-3Svetlikava pološčenka

ponudba-gojenjegob-micelj_na_lesenih_cepkih-2Topolovke

ponudba-gojenjegob-micelj_na_lesenih_cepkih-1Zimske panjevke