Za pravilno delovanje te strani mora biti javascript omogo─Źen.

Inokulacija debel in panjev

Vrste lesa primerne za gojenje: hrast in navadni gaber (primerna za ┼íitake), javor, topol, jel┼ía, bukev, breza, vrba… (NE iglavci ali sadno drevje) Pridelki gob so ve─Źji pri tr┼íih vrstah lesa (hrast), prera┼í─Źanje pa hitrej┼íe pri mehkej┼íih vrstah lesa (topol). V lesu, posekanem v dobi mirovanja dreves, je najvi┼íja vsebnost sladkorjev in drugih hranil, zato [...]

Vrste lesa primerne za gojenje: hrast in navadni gaber (primerna za ┼íitake), javor, topol, jel┼ía, bukev, breza, vrba… (NE iglavci ali sadno drevje)

Pridelki gob so ve─Źji pri tr┼íih vrstah lesa (hrast), prera┼í─Źanje pa hitrej┼íe pri mehkej┼íih vrstah lesa (topol). V lesu, posekanem v dobi mirovanja dreves, je najvi┼íja vsebnost sladkorjev in drugih hranil, zato je primernej┼íi za gojenje gob. Pridelki so na takem lesu najve─Źji. Prav tako je najprimernej┼íi les s ─Źim ve─Źjim dele┼żem beljave, saj jo micelij la┼żje preraste in razgradi.

Povr┼íino sve┼żih drevesnih debel (premer 6-21cm) o─Źistimo li┼íajev in drugih ne─Źisto─Ź. Debla naj bodo sve┼ża, zdrava in ne trhla, lubje pa nepo┼íkodovano.

Inokulacija lesa s pomo─Źjo micelija na lesenih ─Źepkih
V debla zvrtamo luknje v ‘cik-cak’ vzorcu po celotnem obodu (Skica 1, Slika 1). Bolj na gosto luknje zvrtamo na obeh koncih vej, na mestih, kjer so izra┼í─Źale stranske veje ter okoli morebitnih po┼íkodb lubja. V luknje vstavimo z micelijem prera┼í─Źene lesene ─Źepke (Slika 2). Luknje naj bodo 0.5mm do 1,0mm ┼íir┼íe kot so ─Źepki (6,5mm ali 7mm).

gojenje_gob-knjiznica-20Slika 1

gojenje_gob-knjiznica-21Slika 2

gojenje_gob-knjiznica-22Skica 1: Inokulacija debla z micelijem na lesenih ─Źepkih

─îepke popolnoma vstavimo v luknje. Potrebno ┼ítevilo ─Źepkov je razvidno iz tabele 1. Odprtine zapolnjenih luknjic prema┼żemo s staljenim parafinom ali ─Źebeljim voskom (ne s cepilno smolo!). Prav tako prema┼żemo konce debel, da prepre─Źimo vnos ne─Źisto─Ź in izhlapevanje soka iz njih (Slika 3, Slika 4).

gojenje_gob-knjiznica-23Slika 3

gojenje_gob-knjiznica-24Slika 4

Tabela 1: ┼átevilo vrst in lukenj za ─Źepke z micelijem pri deblu dol┼żine 1 meter

Premer debla

6cm

8cm

10cm

12cm

15cm

18cm

21cm

Število vrst

3

4

5

6

7

9

11

Št. lukenj / deblo

12

16

20

24

28

36

44

 

Inokulacija lesa s pomo─Źjo micelija na ┼żitnem zrnju
Debla nare┼żemo na kraj┼íe kose (Slika 5), med katere po celotni povr┼íini natrosimo plast micelija na ┼żitnem zrnju┬á in sve┼że ┼żagovine, ki jo dobimo ob ┼żaganju debel (Slika 6). Vse skupaj za┼í─Źitimo pred izsu┼íevanjem s folijo za ┼żivila (Slika 7, Slika 8), konce debel pa prav tako prema┼żemo z voskom ali parafinom (Skica 2).

gojenje_gob-knjiznica-25Slika 5

gojenje_gob-knjiznica-26Slika 6

gojenje_gob-knjiznica-27Slika 7

gojenje_gob-knjiznica-28Slika 8

gojenje_gob-knjiznica-29Skica 2: Inokulacija debel z micelijem na pšenici

Micelij na ┼żitnem zrnju lahko prav tako natresemo v zareze v obliki ─Źrke V ter vanje nato vstavimo izrezani del debla (Slika 9). Po potrebi odrezani del debla pritrdimo z ┼żebljem ali vijakom ter za┼í─Źitimo pred izsu┼íevanjem s folijo za ┼żivila ali polivinilom (Slika 10, Skica 3).

gojenje_gob-knjiznica-30Slika 9

gojenje_gob-knjiznica-31Slika 10

gojenje_gob-knjiznica-32Skica 3: Inokulacija debla v razkol z micelijem na pšenici

Debla z micelijem (inokulirana debla) postavimo na sen─Źno mesto, kjer jih mo─Źi de┼ż. Paziti pa moramo, da se voda ne nabira v zarezah napolnjenih z micelijem, saj lahko le-ta zgnije. ─îe opazimo, da se pod folijo nabira voda le to rahlo naluknjamo. Pomembno je da se debla ne izsu┼íijo, obenem pa ne smejo biti namo─Źena (izogibamo se mest, kjer se zadr┼żuje voda in piha mo─Źan veter). Na mestih kjer zra─Źna vlaga izredno niha zaradi son─Źne pripeke, vetra in de┼żja, za─Źne lubje hitreje odstopati z debel, kar omogo─Źi dostop drugim organizmom do lesa (Slika 11) in zmanj┼ía pridelek gob.

gojenje_gob-knjiznica-33Slika 11

Primerna so sen─Źna mesta v vrtu brez neposredne son─Źne svetlobe. Idealna je pe┼í─Źena podlaga. Debla naj bodo prve pol leta ca 1cm od tal, da prepre─Źimo vstop drugim neza┼żelenim organizmom vanje. Kasneje, ko jih micelij preraste, pa je priporo─Źljivo, da so v stiku s tlemi, saj iz njih v su┼ínih obdobjih lahko ─Źrpajo vodo. Na prostem jih ob izredno su┼ínem vremenu polivamo z vodo.

Za fazo prera┼í─Źanja so najprimernej┼íe vla┼żne kleti (nad 10oC) ali prostori, kjer je manj┼íe nihanje temperatur in vla┼żnosti kot na prostem (Slika 12, Slika 13). V takih prostorih je omogo─Źeno prera┼í─Źanje lesa tudi preko zime. ─îe se po deblih pojavi plesen, je vlaga previsoka. V takem primeru je priporo─Źljivo pove─Źanje zra─Źnosti, ali povi┼íanje temperature v prostoru. ─îe je prostor presuh, debla po┼íkropimo z vodo (Slika 14).

gojenje_gob-knjiznica-34Slika 12

gojenje_gob-knjiznica-35Slika 13

gojenje_gob-knjiznica-36Slika 14

Proces prera┼í─Źanja traja 9 do 18 mesecev, pri ┼íitakah pa ┼íe dalj. Pri procesu prera┼í─Źanja velja pravilo, da dalj┼íe ko je prera┼í─Źanje, tem bolje je to za gobe in obrod le-teh.
Micelij lahko nanesemo tudi na panje (┼ítore). Pri tem sta najbolj u─Źinkovita naslednja dva na─Źina.

Z micelijem na ─Źepkih
Navrtamo luknje po celem obodu panja, vanje vstavimo micelij na lesenih ─Źepkih (Skica 4) ter za┼í─Źitimo pred izsu┼íevanjem. V tem primeru je najbolje uporabiti ─Źim ve─Źje ┼ítevilo ─Źepkov. Za ta namen niso primerni panji, iz katerih se ┼íe vedno izceja sok. ─îe ┼żelimo uporabiti tak panj, je najbolje, da po─Źakamo, da se osu┼íi ter ga ┼íele nato inokuliramo z micelijem.

Z micelijem na ┼żitnem zrnju
Micelij na ┼żitnem zrnju potresemo po celi povr┼íini odrezanega dela panja. Po miceliju je priporo─Źljivo potresti plast sve┼że ┼żagovine, na katero polo┼żimo odrezan del panja (Skica 5), nato pa vse skupaj za┼í─Źitimo pred son─Źno pripeko in pretiranim izsu┼íevanjem s folijo za ┼żivila ali polivinilom (Slika 15, Slika 16).

gojenje_gob-knjiznica-40Skica 4: Inokulacija panja z micelijem na lesenih ─Źepkih

gojenje_gob-knjiznica-39Skica 5: Inokulacija panja z micelijem na ┼żitnem zrnju

Za prepre─Źitev izsu┼íevanja je primerno pokrivanje panja s polivinilom in zemljo (listje, slama, pesekÔÇŽ). Polivinil in zemljo odstranimo ─Źez nekaj mesecev, ko je panj prera┼í─Źen, vendar tega ni dobro storiti v su┼ínih obdobjih. Za ta namen so najprimernej┼íi panji listavcev, iz katerih se ne izceja sok, saj pretirano izcejanje soka lahko povzro─Źi gnitje micelija.

gojenje_gob-knjiznica-37Slika 15

gojenje_gob-knjiznica-38Slika 16

Tukaj si lahko ogledate kako šitake poganjajo iz debel.