Za pravilno delovanje te strani mora biti javascript omogo─Źen.

Gojenje gob na slami

Slamo nare┼żemo na kose dol┼żine od 2 do 3cm in jo ─Źez no─Ź namo─Źimo v vodo (obte┼żimo jo tako, da je ves ─Źas pod vodo). Po namakanju jo popolnoma odcedimo in parimo 1┬Ż do 2 uri ali pa jo za eno uro potopimo v vodo segreto na 60┬░C ali ve─Ź.

Slamo nare┼żemo na kose dol┼żine od 2 do 3cm in jo ─Źez no─Ź namo─Źimo v vodo (obte┼żimo jo tako, da je ves ─Źas pod vodo). Po namakanju jo popolnoma odcedimo in parimo 1┬Ż do 2 uri ali pa jo za eno uro potopimo v vodo segreto na 60┬░C ali ve─Ź.

gojenje_gob-knjiznica-12-2Parjenje Slame: 1-pokrov, 2-odprtina, 3-slama, 4-voda, 5-plinski gorilnik, 6-mre┼ża, 7-jeklenka

Ko se slama ohladi pod 30┬░C in popolnoma odcedi, jo zme┼íamo z micelijem na ┼żitnem zrnju, pri ─Źemer je pomembno vzdr┼żevati ─Źim ve─Źjo ─Źisto─Źo.

Za 100kg vla┼żne slame porabimo 2kg micelija na ┼żitnem zrnju. Ve─Ź ko ga dodamo, manj┼ía je mo┼żnost oku┼żbe s plesnimi in bakterijami, hitrej┼íe je prera┼í─Źanje in ve─Źji je pridelek gob.

Slamo vsipamo s ─Źistimi rokami v ─Źrne plasti─Źne vre─Źe ter sproti dodajamo micelij. Ko vre─Źe napolnimo, vsebino pretresemo, da se dobro preme┼ía.

gojenje_gob-knjiznica-13Vmešavanje micelija v slamo

Vsebino vre─Ź potla─Źimo tako, da vre─Źe nekajkrat rahlo stresemo ali sunemo ob tla. Vsebine ne tla─Źimo z rokami, ker mora ostati zra─Źna. Vre─Źe tesno zave┼żemo ter drobno naluknjamo po celotni povr┼íini, za kar so primerni srednje debeli ┼żeblji, svin─Źnik ali izvija─Ź. Odre┼żemo vogale na dnu vre─Ź, da lahko odve─Źna voda izte─Źe iz njih. S tem prepre─Źimo nabiranje vode na dnu vre─Źe in posledi─Źno gnitje vsebine.

gojenje_gob-knjiznica-14V vre─Źo naredimo luknjice za prezra─Źevanje in obrod gob

Vre─Źe pustimo na toplemu (20 do 24┬░C) prostoru 1 mesec, nato pa jih prestavimo v hladnej┼íi prostor (pod 20┬░C) z visoko zra─Źno vlago in rahlo osvetlitvijo ter po potrebi pove─Źamo luknje v plasti─Źni vre─Źi. V takih pogojih iz substrata pri─Źnejo poganjati gobe. Med rastjo gob je priporo─Źljivo vsakodnevno ┼íkropljenje z vodo po prostoru. Gobe naj ne bodo namo─Źene, ker lahko zaradi tega pri─Źnejo gniti. Iz vre─Ź lahko pri─Źakujemo do tri obrode gob. Vre─Ź ne snemamo s prera┼í─Źenega substrata, ker gobe po┼żenejo skozi luknje v njih.

gojenje_gob-knjiznica-15

Gobe poganjajo iz substrata nacepljenega z micelijem na ┼żitu

Ko gobe prenehajo poganjati iz slame, lahko le-to nanesemo na sve┼ża debla za nadaljnje gojenje. Za ta namen je primerna le slama, ki med gojenjem gob ni splesnela ali se posu┼íila.