Za pravilno delovanje te strani mora biti javascript omogo─Źen.

Gojenje gob na panjih

Za gojenje na sve┼żem lesu je primernih mnogo vrst gob. Najenostavneje je gojiti japonske nazob─Źanke (┼íitake) in bukove ostrigarje, saj so med manj zahtevnimi. Mo┼żno pa je gojenje ve─Źine gob, katere v naravi rastejo na lesu (panjih, vejah, deblih mrtvih ali umirajo─Źih dreves). Med u┼żitnimi je poleg ostrigarjev (Pleurotus sp.) in ┼íitak (Lentinula edodes), mo┼żno [...]

Za gojenje na sve┼żem lesu je primernih mnogo vrst gob. Najenostavneje je gojiti japonske nazob─Źanke (┼íitake) in bukove ostrigarje, saj so med manj zahtevnimi. Mo┼żno pa je gojenje ve─Źine gob, katere v naravi rastejo na lesu (panjih, vejah, deblih mrtvih ali umirajo─Źih dreves). Med u┼żitnimi je poleg ostrigarjev (Pleurotus sp.) in ┼íitak (Lentinula edodes), mo┼żno gojenje zimskih panjevk (Flammulina velutipes), topolovk (Agrocybe aegerita), svetlikave polo┼í─Źenke (Ganoderma lucidum) in drugih.
Od vseh na─Źinov gojenja gob je najenostavnej┼íe gojenje gob na sve┼żem lesu, saj pri tej metodi ne potrebujemo sterilizacije substrata, ki je nujno potrebna pri uporabi drugih metod gojenja. Za gojenje gob so primerni hlodi sve┼że posekanih dreves in panji le-teh, kateri pa ne smejo biti trhli. Iz panjev se ne smejo cediti sokovi, ker v takem primeru micelij pogostokrat zgnije. ─îe se iz panja cedi sok, je najbolje po─Źakati nekaj tednov, da se panj osu┼íi. Lubje naj bo nepo┼íkodovano, saj nepo┼íkodovano lubje prepre─Źuje izhlapevanje vlage iz debla in s tem omogo─Źa idealne pogoje za razrast podgobja (micelija), hkrati pa prepre─Źuje dostop drugim neza┼żelenim glivam do lesa.

Najprimernej┼íi je trd les listavcev (hrast – za ┼íitake, bukev, gaber, javor, jel┼íaÔÇŽ) saj z njega dobimo najve─Źji pridelek (z bukovega lesa dvakrat manj kot s hrastovega). Mehkej┼íe vrste lesa hitreje razpadejo in dajo manj┼íi pridelek. Les iglavcev je zaradi specifi─Źne sestave primeren le za gojenje nekaterih vrst gob.

Panj lahko navrtamo po celotnem obodu v cik-cak vzorcu in v luknje vstavimo micelij na lesenih ─Źepkih. Lahko ga tudi prere┼żemo po ┼íirini, celotno povr┼íino potresemo z micelijem na ┼żitnih zrnih ter pokrijemo z odrezanim lesenim kolutom. Tako pripravljen panj je potrebno zavarovati pred izsu┼íevanjem, direktno son─Źno svetlobo ter ┼żivalmi, katere se prehranjujejo z micelijem, zato ga pokrijemo s plasti─Źno folijo ter zemljo ali listjem. Micelij potrebuje v povpre─Źju nekaj mesecev, da preraste podlago.

Ko opazimo bele kolobarje na odrezani povr┼íini panja, je panj prera┼í─Źen z micelijem in lahko odstranimo polivinilasto folijo ter zemljo, pogostokrat pa je bolje, da ga pustimo kar deloma pokritega. Ko postanejo vremenske razmere ugodne (najpogosteje v jesenskem ─Źasu), za─Źnejo iz panja rasti gobe. Gobe rastejo, vse dokler ni les popolnoma razkrojen, kar lahko traja tudi nekaj let. Medtem je potrebno zagotoviti vla┼żno okolje brez neposredne son─Źne svetlobe in mo─Źnega prepiha.

S to metodo lahko neza┼żelene panje v vrtovih za nekaj let spremenimo v gobji ‘vrti─Źek’, pridelamo nekaj kilogramov gob ter posledi─Źno spremenimo v humus.

gojenje_gob-knjiznica-16Micelij na panju

gojenje_gob-knjiznica-17Panj, za┼í─Źiten pred izsu┼íevanjem

gojenje_gob-knjiznica-18Pridelek ostrigarjev