Za pravilno delovanje te strani mora biti javascript omogo─Źen.

Priprava injekcij z glivnimi sporami

Potreben material: sterilna brizga z injekcijsko iglo sterilna voda alkoholni ali podoben gorilnik nizka steklena ali kovinska posodica s pokrovom etanol ali podobno razku┼żilno sredstvo Klobuk gobe odre┼żemo tik pri sti─Źi┼í─Źu z betom ter ga polo┼żimo v nizko posodico (Slika 1), katero smo predhodno o─Źistili z alkoholom ali sterilizirali 30 minut pri temperaturi 180┬║C. Klobuk [...]

Potreben material:

  • sterilna brizga z injekcijsko iglo
  • sterilna voda
  • alkoholni ali podoben gorilnik
  • nizka steklena ali kovinska posodica s pokrovom
  • etanol ali podobno razku┼żilno sredstvo

Klobuk gobe odre┼żemo tik pri sti─Źi┼í─Źu z betom ter ga polo┼żimo v nizko posodico (Slika 1), katero smo predhodno o─Źistili z alkoholom ali sterilizirali 30 minut pri temperaturi 180┬║C. Klobuk pustimo v posodici nekaj ur, da se na dnu naberejo spore ÔÇô odtis spor (Slika 2).

gojenje_gob-knjiznica-3Slika 1: Klobuk gobe šitake v posodici

gojenje_gob-knjiznica-4Slika 2: Odtis spor ┼íitake ÔÇô Lentinula edodes

Vodo, katero bomo uporabili za pripravo suspenzije spor je potrebno predhodno sterilizirati v ekonom loncu vsaj 30 minut. Vodo potegnemo v brizgo, nato pa nekaj kapljic kanemo na odtis spor ter spore potegnemo v preostalo vodo v brizgi (Slika 3) pri tem posodico z odtisom spor ─Źim manj odpiramo da vanjo med ne zanesemo drugih mikroorganizmov. Spore odvzamemo le na delih odtisa, kjer se klobuk ni dotikal posodice in ni bilo mo┼żnosti, da se nanje prenesejo potencialni mikroorganizmi s klobuka (najmanj┼ía mo┼żnost oku┼żb je pri sporah iz sredine odtisa.

gojenje_gob-knjiznica-5Slika 3: Injeciranje sterilne vode na odtis spor v bli┼żini alkoholnega gorilnika

Vse delo mora potekati v sterilnem okolju t.j. bli┼żini ognja (Slika 3).

Na tak na─Źin dobimo brizgo s suspenzijo glivnih spor, katere v nadaljevanju nanesemo na sterilne substrate┬á ter vzgojimo podgobje ali micelij za gojenje gob.