Za pravilno delovanje te strani mora biti javascript omogo─Źen.

Obrod

─îe smo inokulacijo (nana┼íanje oziroma cepljenje micelija) izvedli spomladi, lahko v─Źasih pri─Źakujemo obrod gob ┼że jeseni, ko je temperatura okolja ni┼żja in zra─Źna vlaga vi┼íja (Slika 17, Slika 18). ┼áitake za prera┼í─Źanje potrebujejo dalj┼íi ─Źas in najpogosteje pri─Źnejo poganjati ┼íele po 18 mesecih, na tr┼íem lesu (hrast) pa v─Źasih ┼íele po dveh letih. Slika 17 [...]

─îe smo inokulacijo (nana┼íanje oziroma cepljenje micelija) izvedli spomladi, lahko v─Źasih pri─Źakujemo obrod gob ┼że jeseni, ko je temperatura okolja ni┼żja in zra─Źna vlaga vi┼íja (Slika 17, Slika 18). ┼áitake za prera┼í─Źanje potrebujejo dalj┼íi ─Źas in najpogosteje pri─Źnejo poganjati ┼íele po 18 mesecih, na tr┼íem lesu (hrast) pa v─Źasih ┼íele po dveh letih.

gojenje_gob-knjiznica-7Slika 17

gojenje_gob-knjiznica-8Slika 18

Ko je deblo popolnoma prera┼í─Źeno ┼że par mesecev, proces razvoja gob pospe┼íimo z 24 urnim namakanjem debel v mrzli vodi (Slika 19), kar je ┼íe posebej priporo─Źljivo za japonske nazob─Źanke oziroma ┼íitake. Med namakanjem debla obte┼żimo, da ne splavajo na povr┼íje.

gojenje_gob-knjiznica-9Slika 19

Če opazimo, da se gobe pojavijo pod folijo (Slika 20) jo rahlo naluknjamo, pri tem pa pazimo, da gob ne poškodujemo.

gojenje_gob-knjiznica-10Slika 20

Za fazo obroda so najprimernej┼íe vla┼żne kleti ali drugi podobni prostori (hlevi, rudniki…). Potrebno je zagotoviti rahlo osvetlitev (toliko svetlobe, da je ┼íe mogo─Źe brati knjigo), visoko zra─Źno vla┼żnost ter rahlo zra─Źenje (Slika 21). Za zvi┼íevanje zra─Źne vlage v zaprtih prostorih tla prostora polijemo z vodo ter pr┼íimo po njem oziroma po deblih. Pr┼íenje vode neposredno po gobah ni priporo─Źljivo, saj lahko povzro─Źi gnitje, ─Źe voda z njih ne izhlapi v parih urah.

gojenje_gob-knjiznica-11Slika 21

V vrtu lahko prera┼í─Źena debla (debla, pri katerih na celotni povr┼íini odrezanega konca opazimo bel micelij pod plastjo voska) v navpi─Źnem polo┼żaju delno zakopljemo v pesek, da prepre─Źimo izsu┼íitev. Med obrodi morajo debla ‘po─Źivati’ vsaj 2 meseca.