Za pravilno delovanje te strani mora biti javascript omogočen.

Bukov ostrigar

Bukov ostrigar (Pleurotus ostreatus)

Bukov ostrigar je jedilna goba, katero z lahkoto gojijo tudi začetniki, saj ima izredno močno razrast podgobja. Prav zaradi te lastnosti lahko kljubuje mnogim drugim vrstam gliv, katere ji predstavljaj »konkurenco« pri preraščanju substrata.

Klobuki te gobe so sivkaste barve in v premeru lahko dosežejo tudi več deset centimetrov. S starostjo pobledijo, načeloma pa velja, da je pri nižjih temperaturah barva klobuka temnejša.

ponudba-gojenjegob-micelj_na_lesenih_cepkih-4 ponudba-gojenjegob-micelj_na_lesenih_cepkih-5

 

Pogoji za gojenje bukovih ostrigarjev (Pleurotus ostreatus)

Preraščanje podlage
temperatura optimalna 20-24oC, pri nižji temperaturi je preraščanje počasnejše
svetloba ni potrebna
čas preraščanja 6 – 10 mesecev na lesu
14 – 21 dni na slami
Snovanje zametkov gob
temperatura 8 – 15oC
zračna vlaga 95 – 100 %
čas snovanja 3 – 5 dni
svetloba je potrebna rahla osvetlitev
Razvoj gob
temperatura 10 – 21oC odvisno od sorte
zračna vlaga 85 – 90 %
čas rasti gob 4 – 7 dni
svetloba je potrebna rahla osvetlitev

Za gojenje bukovih ostrigarjev priporočamo les bukve, gabra, breze, topola. Hrastov les in les iglavcev najpogosteje ne podpirata rasti te vrste gob.

 

Inokulacija lesa s pomočjo micelija na žitnem zrnju
Debla narežemo na krajše kose (Slika 5), med katere po celotni površini natrosimo plast micelija na žitnem zrnju in sveže žagovine, ki jo dobimo ob žaganju debel (Slika 6). Vse skupaj zaščitimo pred izsuševanjem s folijo za živila (Slika 7, Slika 8), konce debel pa prav tako premažemo z voskom ali parafinom (Skica 1).

gojenje_gob-knjiznica-25Slika 5

gojenje_gob-knjiznica-26Slika 6

gojenje_gob-knjiznica-27Slika 7

gojenje_gob-knjiznica-28Slika 8

 

gojenje_gob-knjiznica-29Skica 1: Inokulacija debel z micelijem na pšenici

Micelij na žitnem zrnju lahko prav tako natresemo v zareze v obliki črke V ter vanje nato vstavimo izrezani del debla (Slika 9). Po potrebi odrezani del debla pritrdimo z žebljem ali vijakom ter zaščitimo pred izsuševanjem s folijo za živila ali polivinilom (Slika 10, Skica 2).

gojenje_gob-knjiznica-30Slika 9

gojenje_gob-knjiznica-31Slika 10

 

gojenje_gob-knjiznica-32Skica 2: Inokulacija debla v razkol z micelijem na pšenici

Debla z micelijem (inokulirana debla) postavimo na senčno mesto, kjer jih moči dež. Paziti pa moramo, da se voda ne nabira v zarezah napolnjenih z micelijem, saj lahko le-ta zgnije. Če opazimo, da se pod folijo nabira voda le to rahlo naluknjamo. Pomembno je da se debla ne izsušijo, obenem pa ne smejo biti namočena (izogibamo se mest, kjer se zadržuje voda in piha močan veter). Na mestih kjer zračna vlaga izredno niha zaradi sončne pripeke, vetra in dežja, začne lubje hitreje odstopati z debel, kar omogoči dostop drugim organizmom do lesa (Slika 11) in zmanjša pridelek gob.

gojenje_gob-knjiznica-33Slika 11

Primerna so senčna mesta v vrtu brez neposredne sončne svetlobe. Idealna je peščena podlaga. Debla naj bodo prve pol leta ca 1cm od tal, da preprečimo vstop drugim nezaželenim organizmom vanje. Kasneje, ko jih micelij preraste, pa je priporočljivo, da so v stiku s tlemi, saj iz njih v sušnih obdobjih lahko črpajo vodo. Na prostem jih ob izredno sušnem vremenu polivamo z vodo.

Za fazo preraščanja so najprimernejše vlažne kleti (nad 10oC) ali prostori, kjer je manjše nihanje temperatur in vlažnosti kot na prostem (Slika 12, Slika 13). V takih prostorih je omogočeno preraščanje lesa tudi preko zime. Če se po deblih pojavi plesen, je vlaga previsoka. V takem primeru je priporočljivo povečanje zračnosti, ali povišanje temperature v prostoru. Če je prostor presuh, debla poškropimo z vodo (Slika 14).

gojenje_gob-knjiznica-34Slika 12

gojenje_gob-knjiznica-35Slika 13

gojenje_gob-knjiznica-36Slika 14

Proces preraščanja traja 9 do 18 mesecev, pri šitakah pa še dalj. Pri procesu preraščanja velja pravilo, da daljše ko je preraščanje, tem bolje je to za gobe in obrod le-teh.

Gojenje na panjih
Micelij na žitnih zrnih za gojenje ostrigarja lahko nanesemo tudi na panje (štore). Micelij na žitnem zrnju potresemo po celi površini odrezanega dela panja. Po miceliju je priporočljivo potresti plast sveže žagovine, na katero položimo odrezan del panja (Skica 3), nato pa vse skupaj zaščitimo pred sončno pripeko in pretiranim izsuševanjem s folijo za živila ali polivinilom (Slika 15, Slika 16).

gojenje_gob-knjiznica-37Slika 15

gojenje_gob-knjiznica-38Slika 16

 

 gojenje_gob-knjiznica-39

Skica 3: Inokulacija panja z micelijem na žitnem zrnju

Za preprečitev izsuševanja je primerno pokrivanje panja s polivinilom in zemljo (listje, slama, pesek…). Polivinil in zemljo odstranimo čez nekaj mesecev, ko je panj preraščen, vendar tega ni dobro storiti v sušnih obdobjih. Za ta namen so najprimernejši panji listavcev, iz katerih se ne izceja sok, saj pretirano izcejanje soka lahko povzroči gnitje micelija.

 

Gojenje na slami

Proces gojenja bukovih ostrigarjev na slami je hitrejši in je vsesplošno uporabljen pri komercialnem načinu gojenja. Je veliko bolj zahteven, kot gojenje na lesu in zahteva več opreme. Najprimernejši pa je ta način za zaprte prostore.

Gojenje izvedemo tako, da slamo narežemo na kose dolžine od 2 do 3cm in jo čez noč namočimo v vodo (obtežimo jo tako, da je ves čas pod vodo). Po namakanju jo popolnoma odcedimo in parimo 1½ do 2 uri ali pa jo za eno uro potopimo v vodo segreto na 60°C ali več.

 

gojenje_gob-knjiznica-12

Parjenje slame

1-pokrov, 2-odprtina, 3-slama, 4-voda, 5-plinski gorilnik, 6-mreža, 7-jeklenka

Ko se slama ohladi pod 30°C in popolnoma odcedi, jo zmešamo z micelijem na žitnem zrnju, pri čemer je pomembno vzdrževati čim večjo čistočo.

Za 100kg vlažne slame porabimo 2kg micelija na žitnem zrnju. Več ko ga dodamo, manjša je možnost okužbe s plesnimi in bakterijami, hitrejše je preraščanje in večji je pridelek gob.

Slamo vsipamo s čistimi rokami v črne plastične vreče ter sproti dodajamo micelij. Ko vreče napolnimo, vsebino pretresemo, da se dobro premeša.

gojenje_gob-knjiznica-13Vmešavanje micelija v slamo

Vsebino vreč potlačimo tako, da vreče nekajkrat rahlo stresemo ali sunemo ob tla. Vsebine ne tlačimo z rokami, ker mora ostati zračna. Vreče tesno zavežemo ter drobno naluknjamo po celotni površini, za kar so primerni srednje debeli žeblji, svinčnik ali izvijač. Odrežemo vogale na dnu vreč, da lahko odvečna voda izteče iz njih. S tem preprečimo nabiranje vode na dnu vreče in posledično gnitje vsebine.

gojenje_gob-knjiznica-14V vrečo naredimo luknjice za prezračevanje in obrod gob

Vreče pustimo na toplemu (20 do 24°C) prostoru 1 mesec, nato pa jih prestavimo v hladnejši prostor (pod 20°C) z visoko zračno vlago in rahlo osvetlitvijo ter po potrebi povečamo luknje v plastični vreči. V takih pogojih iz substrata pričnejo poganjati gobe. Med rastjo gob je priporočljivo vsakodnevno škropljenje z vodo po prostoru. Gobe naj ne bodo namočene, ker lahko zaradi tega pričnejo gniti. Iz vreč lahko pričakujemo do tri obrode gob. Vreč ne snemamo s preraščenega substrata, ker gobe poženejo skozi luknje v njih.

 

gojenje_gob-knjiznica-15

Poganjanje gob iz substrata sestavljenega iz slame

Ko gobe prenehajo poganjati iz slame, lahko le-to nanesemo na sveža debla za nadaljnje gojenje. Za ta namen je primerna le slama, ki med gojenjem gob ni splesnela ali se posušila.

Pakiranje:
ca 2 kg – 14,00 €
14 kg in več – 10% popust (12,60 €/2 kg)