Za pravilno delovanje te strani mora biti javascript omogočen.

Obrod

Če smo inokulacijo (nanašanje oziroma cepljenje micelija) izvedli spomladi, lahko včasih pričakujemo obrod gob že jeseni, ko je temperatura okolja nižja in zračna vlaga višja (Slika 17, Slika 18). Šitake za preraščanje potrebujejo daljši čas in najpogosteje pričnejo poganjati šele po 18 mesecih, na tršem lesu (hrast) pa včasih šele po dveh letih.

gojenje_gob-knjiznica-7Slika 17

gojenje_gob-knjiznica-8Slika 18

Ko je deblo popolnoma preraščeno že par mesecev, proces razvoja gob pospešimo z 24 urnim namakanjem debel v mrzli vodi (Slika 19), kar je še posebej priporočljivo za japonske nazobčanke oziroma šitake. Med namakanjem debla obtežimo, da ne splavajo na površje.

gojenje_gob-knjiznica-9Slika 19

Če opazimo, da se gobe pojavijo pod folijo (Slika 20) jo rahlo naluknjamo, pri tem pa pazimo, da gob ne poškodujemo.

gojenje_gob-knjiznica-10Slika 20

Za fazo obroda so najprimernejše vlažne kleti ali drugi podobni prostori (hlevi, rudniki…). Potrebno je zagotoviti rahlo osvetlitev (toliko svetlobe, da je še mogoče brati knjigo), visoko zračno vlažnost ter rahlo zračenje (Slika 21). Za zviševanje zračne vlage v zaprtih prostorih tla prostora polijemo z vodo ter pršimo po njem oziroma po deblih. Pršenje vode neposredno po gobah ni priporočljivo, saj lahko povzroči gnitje, če voda z njih ne izhlapi v parih urah.

gojenje_gob-knjiznica-11Slika 21

V vrtu lahko preraščena debla (debla, pri katerih na celotni površini odrezanega konca opazimo bel micelij pod plastjo voska) v navpičnem položaju delno zakopljemo v pesek, da preprečimo izsušitev. Med obrodi morajo debla ‘počivati’ vsaj 2 meseca.