Za pravilno delovanje te strani mora biti javascript omogočen.

Gojenje gob na slami

Slamo narežemo na kose dolžine od 2 do 3cm in jo čez noč namočimo v vodo (obtežimo jo tako, da je ves čas pod vodo). Po namakanju jo popolnoma odcedimo in parimo 1½ do 2 uri ali pa jo za eno uro potopimo v vodo segreto na 60°C ali več.

gojenje_gob-knjiznica-12-2Parjenje Slame: 1-pokrov, 2-odprtina, 3-slama, 4-voda, 5-plinski gorilnik, 6-mreža, 7-jeklenka

Ko se slama ohladi pod 30°C in popolnoma odcedi, jo zmešamo z micelijem na žitnem zrnju, pri čemer je pomembno vzdrževati čim večjo čistočo.

Za 100kg vlažne slame porabimo 2kg micelija na žitnem zrnju. Več ko ga dodamo, manjša je možnost okužbe s plesnimi in bakterijami, hitrejše je preraščanje in večji je pridelek gob.

Slamo vsipamo s čistimi rokami v črne plastične vreče ter sproti dodajamo micelij. Ko vreče napolnimo, vsebino pretresemo, da se dobro premeša.

gojenje_gob-knjiznica-13Vmešavanje micelija v slamo

Vsebino vreč potlačimo tako, da vreče nekajkrat rahlo stresemo ali sunemo ob tla. Vsebine ne tlačimo z rokami, ker mora ostati zračna. Vreče tesno zavežemo ter drobno naluknjamo po celotni površini, za kar so primerni srednje debeli žeblji, svinčnik ali izvijač. Odrežemo vogale na dnu vreč, da lahko odvečna voda izteče iz njih. S tem preprečimo nabiranje vode na dnu vreče in posledično gnitje vsebine.

gojenje_gob-knjiznica-14V vrečo naredimo luknjice za prezračevanje in obrod gob

Vreče pustimo na toplemu (20 do 24°C) prostoru 1 mesec, nato pa jih prestavimo v hladnejši prostor (pod 20°C) z visoko zračno vlago in rahlo osvetlitvijo ter po potrebi povečamo luknje v plastični vreči. V takih pogojih iz substrata pričnejo poganjati gobe. Med rastjo gob je priporočljivo vsakodnevno škropljenje z vodo po prostoru. Gobe naj ne bodo namočene, ker lahko zaradi tega pričnejo gniti. Iz vreč lahko pričakujemo do tri obrode gob. Vreč ne snemamo s preraščenega substrata, ker gobe poženejo skozi luknje v njih.

gojenje_gob-knjiznica-15

Gobe poganjajo iz substrata nacepljenega z micelijem na žitu

Ko gobe prenehajo poganjati iz slame, lahko le-to nanesemo na sveža debla za nadaljnje gojenje. Za ta namen je primerna le slama, ki med gojenjem gob ni splesnela ali se posušila.